Zabielanie zupy – śmietana lub jogurt
Dobrym dodatkiem do większości zup jarzynowych zarówno bulionowych, jak kremowych jest śmietana. Nadaje bardziej wyrazistego smaku, zagęszcza, ale także wydobywa zupełnie inny kolor.
W przypadku kremowych zup stanowi dobry dodatek estetyczny, gdy położymy na porcji jedną łyżeczkę gęstej śmietany. Alternatywą dla tego produktu jest oczywiście jogurt o mniejszej zawartości tłuszczu.
Niemniej jednak samo zabielenie w garnku może doprowadzić do zważenia się śmietany, wobec tego nie możemy bezpośrednio dodać jej do całości potrawy. Podobnie jak w przypadku mąki można wykorzystać mały słoiczek, do którego wlewamy śmietanę i gorącą zupę.
Drugim sposobem jest przygotowanie śmietany w garnuszku na nie za dużym ogniu, stopniowo wlewać około pół szklanki gorącej zupy, można ewentualnie dodać szczyptę soli. Następnie na krótką chwilę odstawić garnek z palnika, a następnie wlać zawartość do zupy.
Dobrze jest wykorzystać trzepaczkę, którą w trakcie wlewania należy mieszać naszą już prawie gotową potrawę.