Pyszne torty i serniki oraz strudle, czyli deserowa Austria
Austria to jeden z tych krajów, który kojarzy nam się z dostojnością, porządkiem i elegancją. Bo przecież Austria to Wiedeń z pięknymi secesyjnymi budynkami, to Dunaj, to walc, ale także jedzenie. O dziwi, gdy myślimy o austriackiej kuchni to przede wszystkim myślimy o słodkościach.
Pierwsza rzecz, jaka się kojarzy to oczywiście strudel jabłkowy. Pyszny, aromatyczny, wypełniony jabłkami. Warto spróbować go na miejscu, najlepiej w wiedeńskiej kawiarni.
Skoro jemy strudel może powinniśmy zjeść też najsłynniejszy austriacki Tort czyli Tort Sachera. Każdy przynajmniej raz o nim słyszał, bo podają go także w kawiarniach i pieką w cukierniach w innych zakątkach Europy, ale to właśnie w Wiedniu będzie nam smakował najlepiej. Skoro jesteśmy przy wiedeńskich smakołykach to nie możemy przecież zapomnieć o serniku.
Każdy z a nas wie, ze najlepszy sernik pochodzi właśnie ze stolicy Austrii. Tego kwestionować nikt nie powinien. Warto wiec tego wypieku przynajmniej raz w życiu spróbować.