Odpowiednie wydobywanie smaku
Sekretem dobrej kuchni, nie tylko w przypadku gotowania zup jest oczywiście zastosowanie odpowiednich przypraw.
Owszem w przypadku orientalnych i wyrazistych potraw można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa w tym zakresie i wykorzystać wiele postaci tych aromatycznych składników.
Niemniej jednak w przypadku tradycyjnej polskiej kuchni, podczas gotowania zup, należy zachować odrobinę umiaru, aby nie przedobrzyć, gdyż nawet jedno ziarenko może całkowicie popsuć smak.
Niestety przez pośpiech wiele osób automatycznie wrzuca wszystko do wrzącej wody, mięso, warzywa oraz przyprawy, a po paru minutach smakuje, czy czasem czegoś nie brakuje.
Niestety w taki sposób wiele zup jest całkowicie pozbawiona tego prawdziwego smaku, raczej odczuwa się samą sól i nic poza tym.
Podstawą każdej z zup jest cierpliwość oraz czas niezbędny na ugotowanie się mięsa oraz włoszczyzny, a tym samym oddanie przez nie wszystkich smaków oraz aromatów.
Odpowiednia kolejność gotowania jest tutaj kluczem do sukcesu.