Biszkopty w każdej postaci
Bardzo popularnym deserem, nie tylko w Polsce, ale i w innych europejskich krajach są biszkopty. Można bowiem jeść je pojedynczo, jako ciasteczka maczane w kawie, co jest oczywiście bardzo smaczne ale także biszkopt często staje się podstawą całego ciasta, czasem tortu, a czasem ciasta z owocami. Biszkopty są delikatne i lekkie. Oczywiście zrobienie biszkoptu jest dość trudne. Potrzeba do tego naprawdę dużych, cukierniczych umiejętności. Dlatego często jest to sprawdzianem na cukiernika.
Biszkopt bowiem nie może mieć zakalca, nie może opadać, powinien być puszysty i odpowiednio słodki. Wszystko to zależy od ubijania go. Biszkopty są także podstawą tiramisu. To deser, który niedawno pojawił się w Polsce, ale odkąd zaczęto go robić i podawać w kawiarniach stał się przebojem. To modny, wytrawny deser, który smakuje oczywiście zarówno zrobiony w domu, jak i zaserwowany w lokalu. Często podawany jest jako deser na wystawnych przyjęciach.
Gdyby ni biszkopty nie byłby taki dobry.